<transcy>Microgreens Sk</transcy>

Časté otázky

Za koľko mi vyrastú mikrobylinky? 

Mikrobylinky rozdeľujeme do dvoch kategórií : rýchlorastúce a dlhorastúce.

Rýchlorastúce nám vyrastú za 7 až desať dní. Rýchlorastúce sú : reďkovky, hrášok, brokolica, rukola, kaleráb, kel, kapusta, horčica, slnečnica, žerucha.

Dlhorastúce nám vyrastú za 14 až 21 dní. Dlhorastúce sú : bazalky, koriander, cvikla, pórik, shiso, kapucínka. 

Vyrastú mi mikrobylinky ešte raz?

Vyrásť ešte môžu (niektoré druhy) avšak druhá várka mirkobyliniek už nedáva ich zmysel. Pretože v prvej várke ste mali všetko to dobré a koncentrované. Vitamíny a minerály. Druhý rast je už takmer bez výživy a je neplnohodnotný. Mikrobylinky nám dávajú zmysel naproti dospelej zelenine a bylinkám tým, že sú koncentrované, plné živín a pestované bez akýchkoľvek urýchľovačov alebo hnojív / pesticídov. 

Do kedy mám použiť sadu ktorú si objednám?

Správna spotreba semienok je zhruba 2 roky. Potom sa už môže líšiť ich klíčivosť. To znamená, že kochlíčku Vám vyrastie povedzme iba polovičná dávka. My naše semienka používame a pestujeme ich na výrobu mikrobyliniek, ktoré si kupujete v obchodoch. Niesme iba prekupcovia. Čo znamená, že ich len neskladujeme. Nakupujeme ich často a preto majú najlepšiu klíčivosť a tak isto vieme, čo Vám predávame :) Za niekoľko rokov sme sa už naučili, ktoré druhy sú tie správne, najlepšie na chuť a tak isto aj na pestovanie. Pretože nájsť skutočne dobré semienka je naozaj náročné. 

Prečo sú mikrobylinky tak zdravé?

Pretože sú koncentrované. To znamená v jednoduchom príklade, že malá hrsť (30g) brokolicových výhonkov sa rovná jednej veľkej brokolici. Wow, áno je to tak. Červená kapusta obsahuje až 40 x viac vitamínu C ako dospelá kapusta. Každá mikrobylinka má samozrejme iný pomer živín oproti dospelej zelenine. Preto, tak ako to platí v stravovaní, príjem mikrobyliniek by mal byť taktiež pestrý :) Avšak najhlavnejšou výhodou je, že ich konzumujeme čerstvé. Dospelú zeleninu musíme častokrát variť a tým sa strácajú cenné látky ktoré obsahuje. Mikrobylinky ich majú všetky v plnej forme. Čerstvé a pripravené pre vás :) 

Prečo mikrobylinky šetria našu planétu?

Faktom je, že mikrobylinky zaberajú oveľa menej pestevnej plochy ako konvenčná zelenina / bylinky. Pestujú sa vertikálne, do výšky. Šetria až 95 % vody. Pri pestovaní sa nepoužívajú žiadne chemikálie, žiadne hnojivá, žiadne urýchľovače. A čo je najhlavnejšie, učia nás vlastnej sebestačnosti. 

Ako sa konzumujú? 

Mikrobylinky sa odrezávajú tesne nad substrátom / zeminou. Konzumuje sa tak celá stonka aj s lístkom. Často krát robia ľudia chybu, že konzumujú iba lístky. Chyba, pretože najviac výživy sa nachádza v stonke. 

Do kedy mám spotrebovať vyrastené mikrobylinky?

Už vyrastené mikrobylinky sú jedlé počas svojho celého života. Najlepšie je ich však konzumovať do dvoch týždňov od vyrastenia. Čo sa stane potom? Mikrobylinky začnú strácať výživu a začnú im vädnúť a žltnúť lístky. Prečo? Pretože už vyčerpali všetky živiny z pôdy a zo semienka. Chceli by ďalej rásť. Nasledoval by klasický postup ako pri dospelej zelenine. Presadiť, dohnojiť a podobne. Potom by sme však už nehovorili o koncentrovaných výhonkoch.  

Ako skladovať mikrobylinky? 

Povedzme, že ste si vysadili reďkovku. Vyrástla Vám za 7 dní a teraz máte podľa správnosti dva týždne na to aby ste ju skonzumovali. Ak ubehne táto doba, svoje výhonky môžete odrezať, uložiť na papierový obrúsok do krabičky, uzavrieť a skladovať v chladničke. Naše laboratórne testy ukázali, že môžete skladovať mikrobylinky v chladničke takúto dobu : 

 7 dní : reďkovky, rukola, brokolica, slnečnica, horčica, koriander, kel, kaleráb, kapusta, cvikla, žerucha.

14 dní : hrášok

Bazalky neodporúčame skladovať v chladničke. Tieto rastliny sú teplomilné a nemajú moc radi chlad. Je možné, že Vám sčernajú lístky. 

Kam pridávať mikrobylinky?

VŠADE! Naozaj, mikrobylinky si zamilujete tým, že vás prekvapia naozaj nezameniteľnou chuťou! Ak ste doteraz nemali radi napríklad kel, tak ako mikrobylinku si ho doslova zamilujete. Mikrobylinky sa hodia naozaj všade, posypte si s nimi takmer každé jedlo. Pikantné druhy môžete použiť do dipov, slnečnicu alebo brokolicu do polievky. Kel, kaleráb a kapusta sa hodia do bieleho jogurtu. Ale najviac si ich vychutnáte samotné ako večernú mlsku na chrumkanie. Vyskúšajte a uvidíte :)