Dnes má meniny Jela a zajtra Marcel 🌱

Mikrobylinky pre tehotné

mikrobylinky pre tehotné

Tehotné ženy by sa mali vyhýbať klíčkom, nie mikrobylinkám.

Každá budúca mamička je veľmi opatrná a snaží sa jesť tak, aby to bábätku prospievalo. Rozumieme tomu, a keďže sa často stretávame s otázkou, či sú mikrobylinky bezpečné počas tehotenstva, pripravili sme si pre vás krátky článok, v ktorom sa vám túto tému pokúsime priblížiť. Musíme však pripomenúť, že nie sme lekári. Mikrobylinkám sa venujeme už roky, máme s nimi mnoho skúseností a získali sme veľa poznatkov. Ak však cítite neistotu, vždy je dobré výživu počas tehotenstva konzultovať aj so svojim lekárom. Lekár pozná vaše telo a určite vám bude vedieť poradiť.

Môže sa stať, že si mamičky zmýlia klíčky a mikrobylinky,  je v tom však zásadný rozdiel. Mikrobylinky sú na rozdiel od klíčkov počas tehotenstva úplne bezpečné a my si teraz vysvetlíme, prečo to tak je.

Pestovanie klíčkov

Klíčky sú v skratke naklíčené semená a pestujú sa iba vo vode. Celý proces je veľmi jednoduchý, stačí vám zaváraninový pohár, semená a voda. Semená sa prvú noc nechávajú vo vode naklíčiť a potom sa niekoľkokrát oplachujú vo vode, kým nevyklíčia. Problémom pri pestovaní je voda, ktorá spôsobuje veľkú náchylnosť na rast baktérií a kvôli tomu vznikajú aj rôzne zdravotné obavy.

Pestovanie mikrobyliniek

Mikrobylinky sa na rozdiel od klíčkov pestujú v pôde, ktorá umožní semienku vyrásť do prvého listu. Pri pestovaní používame vodu a pôdu, žiadne prísady. Zemina v kvetináčoch/nádobkách je plná dostatočného množstva živín.  Keď semienko vyrastie do prvého listu, je to štádium, kedy rastlina obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálov. Zároveň má žiarivú farbu a výraznú chuť. Pri zbere sa znižujú obavy z baktérií, pretože sa zbierajú iba zelené časti rastliny a korene sa ponechávajú. Potenciál rastu baktérií je preto oveľa menší, ako pri klíčkoch. To znamená, že ich konzumácia v tehotenstve je bezpečná a vďaka veľkému obsahu živín dokonca veľmi prospešná.

Ako si zabezpečiť neustály prístup k mikrobylinkám?

Mikrobylinky konzumujte surové, aby sa v nich zachovali všetky živiny. Môžete ich pridať do akéhokoľvek jedla alebo si ich vychutnávať samotné. Okrem toho, že sú veľmi chutné a výživné, slúžia aj ako dekorácia jedla, ktorá vám doplní veľké množstvo vitamínov v jedle. Pestovanie mikrobyliniek je veľmi jednoduché. Budete potrebovať iba nádobky, semienka, vodu a substrát. Takto si počas tehotenstva zachováte neustály prístup k čerstvej a chutnej zelenine, ktorá obsahuje veľké množstvo živín a antioxidantov.

Stravovacie návyky matky budujú neskoršie stravovacie návyky dieťaťa

Každodenné konzumovanie mikrobyliniek je jednoduché. Môžete ich pridať do takmer každého vareného pokrmu alebo smoothie. Ak sa chystáte na cestu, pridajte mikrobylinky do vášho obľúbeného sendviča. Pravidelným konzumovaním zdravej stravy, do ktorej mikrobylinky nepochybne patria pomáhate budovať aj neskoršie zdravé stravovacie návyky vášho dieťatka. Štúdie zistili, že čím viac chutí spozná vaše dieťa prostredníctvom plodovej vody a materského mlieka, tým je väčšia šanca že tieto chute neskôr rozpozná a zachová si pozitívny prístup k zdravému stravovaniu 🙂

Zdieľať článok

iné Články z nášho blogu

Deti a mikrobylinky

Deti a mikrobylinky

Posilnite deťom imunitu s mikrobylinkami.  Naučte vaše deti vypestovať si vlastné mikrobylinky, ktoré im prinesú veľkú radosť a zároveň im posilnia imunitu. Vieme, že deti veľakrát odmietajú zeleninu a je náročné ich prinútiť aby ju jedli. Mikrobylinky sú ideálnym spôsobom, ako im

PREČÍTAJTE SI VIAC
Najčastejšie chyby

Najčastejšie chyby

Semienka semienka, ktoré sme sa rozhodli Vám predávať pochádzajú zo semenných bánk a spĺňajú tie najprísnejšie parametre. Sú presne určené na pestovanie mikrobyliniek. Niesú to konvenčné semená na záhradu. To znamená, že nie sú morené a ani inak chemicky ošetrené.

PREČÍTAJTE SI VIAC
mikrobylinky

Časté otázky

Za koľko mi vyrastú mikrobylinky? Mikrobylinky rozdeľujeme do dvoch kategórií : Rýchlorastúce : reďkovky, hrášok, brokolica, rukola, kaleráb, kel, kapusta, horčica, slnečnica, žerucha. Doba rastu 7-10 dní. Dlhorastúce : bazalky, koriander, cvikla, pórik, kapucínka, senovka grécka, petržlen. Doba rastu 14-21 dní.

PREČÍTAJTE SI VIAC
Ako sadiť mikrobylinky?

Ako sadiť mikrobylinky?

  Návod ako sadiť mikrobylinky Krok 1: Naberiete si substrát úplne povrch do kochlíka/nádoby poriadne ho postriekajte vodou nasypete semienka na povrch substrátu. Nezasypávate ich. znovu ich postriekate vodou aby sa aktivovli Krok 2: kochlík/nádobu zakryjete a udržujete semienkam tmu

PREČÍTAJTE SI VIAC