Dnes má meniny Juraj a zajtra Marek 🌱

Deti a mikrobylinky

Deti a mikrobylinky

Posilnite deťom imunitu s mikrobylinkami. 

Naučte vaše deti vypestovať si vlastné mikrobylinky, ktoré im prinesú veľkú radosť a zároveň im posilnia imunitu.

Vieme, že deti veľakrát odmietajú zeleninu a je náročné ich prinútiť aby ju jedli. Mikrobylinky sú ideálnym spôsobom, ako im potrebné živiny doplniť a ešte k tomu v oveľa vyššej dávke ako v klasickej zelenine! Je v nich koncentrované veľké množstvo živín a sú malé, takže ich môžete zo začiatku nenápadne deťom schovať do pečiva alebo primiešať do ovocného smoothie. Deti si ich pestrosť a chuť hneď od začiatku zamilujú a ani nebudú vedieť, že ide napríklad o menej obľúbenú brokolicu alebo kel :))

Prečo mikrobylinky zlepšujú deťom imunitu?

Mikrobylinky obsahujú veľkú dávku minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tieto živiny posilňujú imunitu vášho dieťaťa a sú skvelou prevenciou proti chorobám. Fytochemikálie v mikrobylinkách chránia imunitný systém a bunky pred vírusmi a voľnými radikálmi. Ak chcete zlepšiť výživu a zdravie svojich detí, pridávajte im na desiatu, obed alebo večeru dávku mikrobyliniek.

Ako naučiť deti jesť mikrobylinky?

Naučia sa to sami. Pestré farby a skvelá chuť ich o tom presvedčí hneď od začiatku. Krásne lístky v tvare srdiečka si od vás budú pýtať častejšie ako si myslíte :)) Deti vo všeobecnosti obľubujú sladšie chute a preto im postačí na olovrant alebo chrumkanie na prechádzku napríklad hrášok a slnečnica ako zdravá pochúťka plná živín.

Načo si dávať pozor?

Mikrobylinky sú pre deti úplne bezpečné a dokonca prospešné, pretože okrem antioxidantov obsahujú aj veľa vitamínov, ktoré sú dôležité pre ich zdravý vývoj.

  • Odporúčajú sa však mikrobylinky pestované v pôdnom prostredí a nie tie, ktoré sú pestované hydroponicky ako klíčky. Hydroponické pestovanie môže spôsobiť zlé vetranie a nedostatočné vystavenie slnečnému žiareniu. V dôsledku toho môžu vzniknúť huby a baktérie, ktoré by mohli vašim deťom ublížiť.
  • Pri domácom pestovaní dbajte na to, aby mikrobylinky rástli v čistom prostredí.
  • Deťom by ste nemali podávať denne viac ako ½ šálky mikrobyliniek. Rovnako ako pri inej zelenine, väčšie množstvo by mohlo spôsobiť hnačku alebo žalúdočné ťažkosti.

Ktorými mikrobylinkami je dobré začať?

Brokolica

Táto mikrozelenina obsahuje veľa minerálov a vitamínov, ktoré zlepšujú vývoj kostí a regulujú hormóny. Pridaním malých porcií mikrozeleninu brokolice do jedálnička dieťaťa posilníte jeho kosti.

Kel

Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú telu eliminovať voľné radikály, ktoré sú pre telo toxické. Ak chcete zrýchliť metabolizmus vašich detí, pridajte do jedálnička svojho dieťaťa mikrozeleninu kelu, pomôžete tým odstrániť toxické látky v ich tele.

Rukola

Je plná minerálov, ako sú vápnik a draslík, ktoré udržujú kosti vašich detí silné a zdravé. Vysoký obsah antioxidantov v rukole znižuje zápaly. Chutí oveľa lepšie ako dospelé rukolové listy. Netreba sa obávať známej horkosti.

Červená kapusta

Mikrozelenina červenej kapusty je nesmierne bohatá na vitamín E, obsahuje až 40-krát viac vitamínu ako jej zrelá varianta. Vitamín E pomáha regulovať bunkové aktivity organizmu. Okrem vitamínu E je červená kapusta bohatá aj na vitamín C, ktorý potrebujeme na obnovu a rast tkanív. Pridaním mikrobyliniek červenej kapusty do stravy dieťaťa podporíte ich imunitu a správne fungovanie mozgu.

Slnečnica

Okrem toho, že má sladkú, orechovú chuť, ktorú si deti zamilujú, je bohatá aj na veľké množstvo živín a vitamínov. Je skvelá na udržiavanie zdravej hmotnosti vašich detí a je aj vynikajúcim zdrojom zdravých bielkovín, ktoré pomáhajú obnovovať telesné tkanivá.

Naučte deti pestovať mikrobylinky

Pestovanie mikrobyliniek je pre deti skvelým zážitkom a dobrodružstvom. Zároveň si tým budujú empatiu, lásku k prírode a vzdelávajú sa o sebestačnosti. Ak si zeleninu sami vypestujú, určite sa nebudú vedieť dočkať toho, kedy ju budú môcť ochutnať a zamilujú si ju ešte viac. Naša mikrozáhradka pre deti je pre pestovanie ideálna, pretože obsahuje úplne všetko, čo na pestovanie potrebujete.

Prajeme vám úspešné sadenie plné prekvapení :))

Vaše My greens🌱

Zdieľať článok

iné Články z nášho blogu

mikrobylinky pre tehotné

Mikrobylinky pre tehotné

Tehotné ženy by sa mali vyhýbať klíčkom, nie mikrobylinkám. Každá budúca mamička je veľmi opatrná a snaží sa jesť tak, aby to bábätku prospievalo. Rozumieme tomu, a keďže sa často stretávame s otázkou, či sú mikrobylinky bezpečné počas tehotenstva, pripravili

PREČÍTAJTE SI VIAC
Najčastejšie chyby

Najčastejšie chyby

Semienka semienka, ktoré sme sa rozhodli Vám predávať pochádzajú zo semenných bánk a spĺňajú tie najprísnejšie parametre. Sú presne určené na pestovanie mikrobyliniek. Niesú to konvenčné semená na záhradu. To znamená, že nie sú morené a ani inak chemicky ošetrené.

PREČÍTAJTE SI VIAC
mikrobylinky

Časté otázky

Za koľko mi vyrastú mikrobylinky? Mikrobylinky rozdeľujeme do dvoch kategórií : Rýchlorastúce : reďkovky, hrášok, brokolica, rukola, kaleráb, kel, kapusta, horčica, slnečnica, žerucha. Doba rastu 7-10 dní. Dlhorastúce : bazalky, koriander, cvikla, pórik, kapucínka, senovka grécka, petržlen. Doba rastu 14-21 dní.

PREČÍTAJTE SI VIAC
Ako sadiť mikrobylinky?

Ako sadiť mikrobylinky?

  Návod ako sadiť mikrobylinky Krok 1: Naberiete si substrát úplne povrch do kochlíka/nádoby poriadne ho postriekajte vodou nasypete semienka na povrch substrátu. Nezasypávate ich. znovu ich postriekate vodou aby sa aktivovli Krok 2: kochlík/nádobu zakryjete a udržujete semienkam tmu

PREČÍTAJTE SI VIAC