Dnes má meniny Gašpar 29.1.2022

Čo sú mikrobylinky?

 
 Anglický termín Microgreens si získal svojej veľkej popularite a vo svete sa zdomácnil na toľko, že sa väčšinou do iných jazykov ani neprekladá. V slovenskom jazyku používame preklad mikrobylinky/mikrozelenina. 
Microgreens/mikrobylinky je označenie pre mladé výhonky zelenín a byliniek ktoré dosiahli fázu prvého lístku. Pri raste sa ako prvé objavia klíčne lístky ktoré spolu so stonkou obsahujú veľký pomer živín. Na svoj rast čerpajú iba vodu a minerály z pôdy. Pre tento jav sa z nich stali moderné super potraviny. Pretože pre ich rast nie sú potrebné žiadne hnojivá, herbicídy ani pesticídy. Vyvinú sa jednoducho sami. Za pomoci vody, pôdy, kyslíku a neskôr aj vďaka slnečnému svetlu. Môžeme ich nazvať aj priesadami. Sú koncentrované a plné živín.

Klíčky 

 sú mladé, vlhké klíčiace semená. Klíčky sú definované ako koreň so semenom a veľmi nezrelé listy. Klíčky majú jemnú príchuť a slúžia na zabezpečenie textúry, chrumkavosti a farby. Nemajú obzvlášť vysoký obsah výživy. Z dôvodu neustáleho pôsobenia vlhkosti majú vyššie riziko mikrobiálnej kontaminácie, patogénov a plesní. Veľmi veľkou nevýhodou je aj plytvanie semienok.

Mikrobylinky / mikrozelenina

 klíčia v pôde a zahŕňajú úplne vyvinuté listy. Živiny získavajú z ich rastového média (substrátu) a energiu získavajú z fotosyntézy pomocou listov. Zberajú sa odrezaním stonky nad koreňom a sú menej náchylné na patogény pochádzajúce z potravy a mikrobiálnu kontamináciu ako klíčky. Sú nabité príchuťou, zvyčajne koncentrujúcou chute zrelých rastlín, a hustou výživou. Mikrobylinky majú v porovnaní s klíčkami silnejšiu príchuť a majú široký výber tvarov, textúr a farieb stoniek a listov.

 

História Microgreens

Pôvodom pochádzajú zo San Franciska a po prvý krát sa začali objavovať iba v prémiových reštauráciách okolo roku 1980.

Za ich vznik vďačíme práve gastronómii, pretože kuchári pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále inovovať a posúvať sa vpred aby svojim klientom predstavili ich dielo na tanieri v podobe gastronomického zážitku. Práve z tohoto dôvodu sa začalo označenie Microgreens objavovať vo svete gastronómie. Takýmto spôsobom začali testovať všetky možné druhy zelenín, byliniek a vôbec všetkého čo je jedlé. Často krát objavili zaujímavé chute aj tam kde ich vôbec nečakali.

Ich pôvodný názov ako ho dnes poznáme však získali až oveľa neskôr. Prvý krát to bolo v roku 1998.

Svoju popularitu si získali takmer okamžite. Od nového milénia roku 2000 sa postupne začali uskutočňovať rôzne výskumy a vývoje Microgreens pre zdravie človeka.

Vedci boli zaskočení a nadšení hneď pri prvých výsledkoch. Ukázalo sa, že výhonky rastlín zeleniny a byliniek obsahujú niekoľko násobné množstvo vitamínov a minerálov ako dospelá zelenina, bylinka. Je to práve tým, že koncentrácia a pomer vitamínov v mladých rastlinkách je vyšší. Príkladom je červená kapusta kde je na 100g približne 40 násobok vitamínu C ako u dospelej kapusty ako ju poznáme. Čo znamená, že 100g microgreens kapusty sa rovná 4kg dospelej kapusty. Tento jav nám však dáva zmysel. Pretože stonka s jej prvými lístkami ako ju vidíme, čerpá všetku silu zo semienka a je tak koncentrovaná a v tom najlepšom štádiu.