Čo sú mikrobylinky?

Anglický termín Microgreens si získal svoju veľkú popularitu a vo svete sa udomácnil na toľko, že sa väčšinou do iných jazykov ani neprekladá. V slovenskom jazyku používame preklad mikrobylinky/mikrozelenina.
Microgreens/mikrobylinky je označenie pre prvé výhonky zeleniny a byliniek, ktoré dosiahli fázu prvého lístka. Pri raste sa ako prvé objavia klíčne lístky, ktoré spolu so stonkou obsahujú veľký pomer živín. K svojmu rastu čerpajú iba vodu a minerály z pôdy. Pre tento jav sa z nich stali moderné super potraviny. Pretože pre ich rast nie sú potrebné žiadne hnojivá, herbicídy ani pesticídy. Vyvinú sa jednoducho sami. Za pomoci vody, pôdy, kyslíka a neskôr aj vďaka slnečnému svetlu. Môžeme ich nazvať aj presadami. Sú koncentrované a plné živín.
Klíčky sú mladé, vlhké klíčiace semená. Klíčky sú definované ako koreň so semenom a veľmi nezrelé listy. Klíčky majú jemnú príchuť a slúžia na zabezpečenie textúry, chrumkavosti a farby. Nemajú obzvlášť vysoký obsah výživy. Z dôvodu neustáleho pôsobenia vlhkosti majú vyššie riziko mikrobiálnej kontaminácie, patogénov a plesní. Veľmi veľkou nevýhodou je aj plytvanie semienok.
Mikrobylínky/mikrozelenina klíčia v pôde a zahŕňajú plne vyvinuté listy. Živiny získavajú z ich rastového média (substrátu) a energiu získavajú z fotosyntézy pomocou listov. Zberajú sa odrezaním stonky nad koreňom a sú menej náchylné na patogény pochádzajúce z potravy a mikrobiálnej kontaminácii ako klíčky. Sú nabité príchuťou, obvykle koncentrujúcou chute zrelých rastlín, a hustou výživou. Mikrobylinky majú v porovnaní s klíčkami silnejšiu príchuť a majú široký výber tvarov, textúr a farieb stoniek a listov.
História Microgreens
Pôvodom pochádzajú zo San Francisca a prvýkrát sa začali objavovať iba v prémiových reštauráciách okolo roku 1980.
Za ich vznik vďačíme práve gastronómii, pretože kuchári pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále inovovať a posúvať sa vpred, aby svojim klientom predstavili ich dielo na tanieri v podobe gastronomického zážitku. Práve z tohto dôvodu sa začalo označenie Microgreens objavovať vo svete gastronómie. Týmto spôsobom začali testovať všetky možné druhy zelenín, byliniek a vôbec všetkého, čo je jedlé. Častokrát objavili zaujímavé chute aj tam, kde ich vôbec nečakali.
Ich pôvodný názov ako ho dnes poznáme však získali až oveľa neskôr. Prvýkrát to bolo v roku 1998.
Svoju popularitu si získali takmer okamžite. Od nového tisícročia roku 2000 sa postupne začali vykonávať rôzne výskumy a vývoja Microgreens pre zdravie človeka.
Vedci boli zaskočení a nadšení hneď pri prvých výsledkoch. Ukázalo sa, že výhonky rastlín zeleniny a byliniek obsahujú niekoľkonásobné množstvo vitamínov a minerálov ako dospelá zelenina, bylinka. Je to práve tým, že koncentrácia a pomer vitamínov v mladých rastlinkách je vyššia. Príkladom je červená kapusta kde je na 100g približne 40 násobok vitamínu C ako u dospelej kapusty ako ju poznáme. Čo znamená, že 100g microgreens kapusta sa rovná 4kg dospelej kapusty. Tento jav nám však dáva zmysel. Pretože stonka s jej prvými lístkami ako ho vidíme, čerpá všetku silu zo semienka a je tak koncentrovaná av tom najlepšom štádiu.